Александър Пиер Жорж, Саша Гитри е популярен френски актьор, режисьор, сценарист

...
Александър Пиер Жорж, Саша Гитри е популярен френски актьор, режисьор, сценарист
Коментари Харесай

Напълно чуждо ми е удоволствието от даването, особено от даването на пари ~ Саша ГИТРИ

Александър Пиер Жорж, Саша Гитри е известен френски артист, режисьор, сценарист и драматург. Роден през 1885 година в Санкт Петербург, Русия, той е наследник е на популярния сценичен актьор Люсиен Гитри. Пленен от сцената още като дете, едвам 17-годишен Саша слага първата си пиеса " Пажът ". Драматург-работохолик, Гитри е създател на над 100 театрални пиеси, като играе във всяка от тях. Великолепните му импровизации са приветствани от хиляди фенове, а театралното му творчество е сравнявано с това на Молиер. В комедиите му дребните човешки недостатъци се вихрят с фино духовитост и остроумие, и постоянно от театралната сцена се придвижват на екрана. Саша Гитри взе участие в съвсем всички свои 33 филми, от които най-известни са " Историята на един лъжец ", " Дезире ", " Баща ми беше прав ", " Кадрил ", " Деветима ергени ", " Отровата ", " Приказка за Версай ", " Убийци и крадци ".

Извън сцената, Саша Гитри се слави като своенравна персона, чието надменност и странност постоянно провокират сензации и спорни мнения. Прословуто е презрителното му отношение към дамите, което по никакъв начин не му пречи да има пет съпруги. Носител на Легията на достойнството, даже през днешния ден Гитри е един от най-често играните драматурзи във Франция.

За парите – искрено и саркастично, изиграно от Саша Гитри.

 (Portrait of Sacha Guitry, 1930)

ПАРИТЕ

Най-важното в живота са парите. Без пари благополучие няма. Но парите носят благополучие единствено до избрана степен. До каква степен, всеки дефинира за себе си.

Лошо е да не ти стигат парите, само че да си паралия също е неприятно. Защото богаташите се оставят да ги скубят на тези, на които парите все не доближават..., а в случай че не се оставят да ги скубят, са нетърпими.

Безспорно Рокфелер е най-щастливият човек в света освен поради това, че е най-богатият... Безспорно обаче най-бедният човек в света е в същото време и най-нещастният.

Вечно се тормозим за пари.

Този, който разполага с пари, се тормози за своите, този който не разполага, за парите на другите... Това е най-голямото ни главоболие в живота.

Парите, споделям, са най-важното в живота.

Но не са всичко.

Здравето също е значимо!

И въпреки всичко!

Бихме се поколебали да заложим положението си, с цел да закрепим здравето си, само че по тази причина пък не бихме се поколебали да заложим здравето си, с цел да удвоим положението си.

Поне аз по този начин мисля.

Ако на някой задоволително богат милионер би му хрумнало да предложи петдесет луидора за отсечен пръст от крайник, за няма и 10 минути би се разорил.
(Още повече, че пръстите на краката са подредени по този начин, че човек като нищо може да отреже два-три наведнъж).

 (Sacha Guitry and Geneviève Guitry in My Last Mistress directed by Sacha Guitry, 1943)

Напълно непознато ми е удоволствието от даването, изключително от даването на пари.

(В подмяна на това нищо не ми коства да дам ръка, час за среща или остарял бастун...)

И което е още по-странно, пресрамвам се да настоявам, че не съм сребролюбец. Осмелявам се, тъй като съм уверен, че множеството хора са като мене. Разсъждавайки в същия дух си споделям, че тия, които бързат да ви предложат пари на заем, търсят полза - когато е нечестна, тази полза се движи в границите от 5 до 50 % - т.е. някакво задоволство, което ги прави високомерни.

Това пък ми пречи да изпитвам каквато и да било благодарност към тях. Това даже ми пречи да им върна парите...

 (Jacqueline Delubac and Sacha Guitry in The Pearls of the Crown directed by Sacha Guitry, 1937)

" Който заплаща каквото дължи, забогатява. "
Глупости на търкалета!
Това са приказки на снабдител.

Превод от френски: Евгения Динкова

Споделено от: liternet.bg
Снимки: theredlist.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР